28 February 2009

Last swimmy lesson

"yeah"....


After completed my 10-lessons of "swimmy" class...Now, I managed to swim properly...Back to the first class, huh..My problem is, I'm unable to float..always sink and sink..but...now, I have problem to sink...its weird..because my body coordination knew the right spot to float...


undefined


Because last time Instructor asked me to "dive" and hold breath and swim as far as I can..Yup...the pressure increase with depth decrease...yeah..we learned that in Pyshics...No no..its not P=FA..its different..that one is something else..:roll:


undefined


I asked a stupid question to instructor..while I know the answer already..haha


Me: Sir, If I hold my breath and dive..The water wont go inside meh? (wiping face)
Instructor: No lah...Where got..U just feel slight pain/uneasy something like that.
Me: oo..ok2..


I just practiced 4-5times...and...I'm ok with that..


undefined


undefined


So...in future, there will be no more swimmy lesson..ehehe...already finished/graduated maa..from lemas to can swim...arrr..relieved!!

19 February 2009

. . . .

Dim khai fei kei ho yi fei?:>>:))

88|:))

ehehe...yesterday I "disturb" few frenz asking " Dim Khai Fei Kei ho yi fei "...

and..their answers are :

undefined

Low Bok Keong also kena kacau...but I've deleted the message..haha...:P;D


P/s: Chang ngah mang..haha...I used to "ejek" her Chang ngah miang..(hamsap):>

Taekwando V3

Today is my 4th class for this month...:) and yeah..I've learned so many things for now...during the class, yes, you might feel exhausted coz u r required to jump and do stunts..As for me, I'm sweating like a pig..|-| haha..but, learning taekwondo is something that u can enjoy..

I'm quite lucky because I'm training/learning with black belt senior..which is much higher higher rank than me..So, there are few steps I managed to "cover" for this rank..I mean, more advanced from what I should learn...:>>

As for me, I've told Master Lee that I'm going to pursue my study at APFT on April, due to the reason, he will/wish to teach me faster than others for me to catchup before April..He asked me to come on Tuesday (Senior Black Belt) and also Saturday (Adult/Children below black belt rank)...



As for today, what do I've learnt is how to "block" people from punch and kick me.., "walking stunt", L stunt, kicking stunt(waa, I think similar to flying kick :p) and one more...but I dont remember the stunt name..but somehow, I think, its related to "scissor"? Am I right?






(<i>I think my movement is the same as the video above..black belt?But, I'm still a beginner, white belt)</i>

and..and...I will regret for the rest of my life IF I didnt join this class earlier..thank god I made the right decision..

After learning taekwondo, I personally feel that
1)My level of confidence is great increasing
2)I know what to do when I'm "under attack"...Last time, hell no...:P
3)I can exercise more often...
4)Respect instructor &amp; senior is very important as well as discipline..

not to forget, very friendly senior which they welcome me to join...:yes:

and thats it..I need to rest for now..

thx for visiting this blog.

17 February 2009

English Blog



hola...

Today I decided to change my Blog language from BM to English in order for me to improve my language skills..so that if I don't know what the word that I want to write, i can refer to Dictionary..

and...

thx for visiting this blog..

do drop some comments if u seen any wrong grammar here..Constructive comments are welcomed..I'm learning..no worries..

p/s: This blog was built for me to share info's to visitors. Pls leave this blog if you find some of the post made u upset for nothing...?:roll:

Fish Pond...

yeah...its has been almost 4months i didnt come to Cheras Fish Pond, around 2mins from my house...
null

Today i just accompany my sis to jog..no..i didnt jog..haha..instead..i play a kite/layang2....

null

The kite was bought at the fish pond and cost around RM7..haiz..(for kids)(i just help it to fly...this is not a pilot do):oops:

null
Ready..

null
and yeah....can u see that?:>>

To fly a kite, its using a very simple principles..play at open area (no man made turbulence)..no trees &street light...and...make sure the day, have some winds..we need "relative wind" to fly kite..


Fly a kite is just like fly an airplane..obviously an airplane doesnt have the flat surface (upper) like kite..haha..

Swimmy, the 8th class

Referring to the title, this is my 8th class..so, there are only 2 classes left for me to practice and make it more perfect...

ehh...why the heck am i speak in english?Never mind..Shows no difference...as long as you understand what i'm trying to say right here..B)

Today, the practice is the same..no addition of skills,...push n glide..and breath...the only thing is..Now I'm able to swim from end to end of the "swimmy" "pull"...

haha..from lemas to not lemas now...:>>|-| yeah..

null

null

and...and...swimmy made me reaally tired..extremely tired/exhausted..right after the class.."we", my sis & i & her children (also tumpang swimmy) went to BRJ to have some "meals"...

null

null

thats it...right after finished..i sent them back home.....

penat...

16 February 2009

Taekwondo V2

wachaaa...hari ni blaja lagi taekwondo...tapi hari ni lain skit..takde org yg black belt...meaning..sume still beginner..ada 4 orang baru je masuk..=white belt..cam aku..tapi..kat situ..aku plg tua..ahaha..

tapi..ada yg green/red belt kat situ...semua budak2 lagi..dlm 9-11 thn..haya..

null

null

mcm biasa..sesi dimulakan dgn warmup...tapi kali ni tambah skit beberapa bende..:))

sakit?krem?--- ni perkara biasa...tapi hari ni..dia suruh duduk mcm bersila..kaki kiri bertemu kaki kanan...pastu dia tekan lutut kau sekuat hati dia..dan kita pula sakit sekuat hati...:>> aku hanya tahan dlm...12saat..pastu aku ckp.."cut-cut"..haha:oops::>

tapi..waa...mcm biasa..seronok blaja ni..ehehe...blaja brenang pun seronok..skrg ni dari pada lemas kepada tak lemas..haha..:>:roll:;D

dah bley berenang la dari ujung ke ujung tanpa men"cicah" kaki..88|

k..chow..:!:

null
Fuyo...aku pun nk blajar yg ni..haha..terbang ...88|:)):>>|-|

15 February 2009

Braces

Well...setelah "terpaksa" extract 1 gigi..(kalau x mmg xperlu extract 1 gigi, sbb jenis braces ni yg new generation..later i explain)

Seperti aku difahamkan oleh doktor...Ada 2 jenis braces
a)warna warni atau hampir sama warna dgn gigi
b)besi yg mmg besi..

Kelebihan
a)
i) Bila pakai, nampak mcm tak nampak..haa...tu kelebihan dia
ii) Murah sikit berbanding dgn (b)

b)
i)Hasil yg cepat..kira-kira 1 tahun
ii)Tak perlu cabut gigi (kes aku kene cabut 1 je.."terpaksa"

Kekurangan
a)
i) Kene cabut 4 batang gigi aje...
ii) Lambat..makan masa kira-kira 2 tahun
iii)Kene kerap checkup
iv)Katakan wayar tahan sehingga 4minggu, kalau x gi tukar, wayar dia dh takde flexibilty untuk "align"
b)
i)Bila pakai, mmg obvious pakai braces..
ii)Harga lebih mahal berbanding (a)
iii)2bulan skali gi checkup
iv)Kalau terlewat, wayar masih bertahan dan berfungsi..

(sumber : Pakar Bedah Oral & Maksilofasial / Orthodontist Specialist)

Jadi, atas pilihan sendiri...aku pilih (b), nasihat doktor pun suruh ambil (b)...sbb kesan yg cepat walaupun mahal sikit..Brapa rege?Nanti aku gtaw..

Jadi, syarikat yg bekalkan braces ni ada hubungi aku ckp nk hantar pada hari ni..aku ckp OK la kan..lagi cepat lagi baik..

Seperti yg dijanjikan...syarikat tu hantar sorang sales "pompuan" dtg umah..bagi la barang tu..check check invoice...harga dia adalah RM1533.20

null
Well, nk ckp terkejut tak jugak..sbb doktor kat PGAT dh gtaw, this braces will cost u around RM13xx and above..

So aku byr guna cheque...:|

Nak kata mahal..takley gak..sbb dia bagi diskaun sbb dijual untuk "Angkatan Tentera Malaysia", yup..walaupun aku bukan ATM, tapi ada la privelege dia skit2:>>;D

Hurm..kalau buat kat klinik swasta..same material..tapi will cost around..err...RM4 thousand?

null

null

null
"The things"

Jadi, skrg ni nk tunggu pakai je...huhu..quite scary tgk dawai2 dia...aaarrr...sakit ke??|-|:'(

13 February 2009

Budaya Hari Kekasih bercanggah syariat Islam

Hari ni aku terbaca satu artikel yg aku rasa aku patut kongsikan dengan orang Islam yang lain diluar sana yang mungkin sesetengah tidak tahu tentang erti sebenar "Hari Valentine"..

Mungkin zaman remaja mcm skrg ni, org kate ape..standard arr..celeb je apa2..tp..baca artikel yg aku ambil dari Berita Harian.
null

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Agama/20090211230344/Article/index_html

Sambutan 14 Februari sebenarnya banyak berkaitan amalan ritual penganut Kristian

TIBANYA 14 Februari tidak lengkap tanpa peringatan supaya umat Islam tidak menyambut Hari Kekasih atau Valentine's Day yang sudah menjadi sebahagian budaya masyarakat khususnya generasi muda sekarang.

Ada berpendapat usah dibangkitkan isu itu kerana hanya akan menjadi pencetus kepada amalan bercanggah dengan syariat Islam. Namun, ada baiknya dibincangkan perkara ini sebagai peringatan kepada mereka yang sudah memasang niat untuk meraikannya.


Malah, ia sebagai penjelasan kerana ada yang cuba menghalalkan sambutan Hari Kekasih ini supaya perancangan meraikannya tidak dipandang serong dengan pendapat, ia adalah hari untuk menterjemahkan perasaan kasih sayang bukan saja kepada kekasih, malah juga keluarga serta sahabat handai.

Hakikatnya, apa juga alasan diberikan untuk membolehkan Hari Kekasih disambut terutama oleh golongan muda Islam, Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memutuskan bahawa amalan menyambut Hari Valentine adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: "Bahawa amalan merayakan Valentine's Day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian, amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam."

Buku Elak Sambut Valentine's Day terbitan Jakim membincangkan secara lanjut alasan mengapa umat Islam dinasihatkan supaya tidak meraikan hari yang mengambil sempena nama paderi besar Kristian Saint Valentine.

Berdasarkan fakta dalam buku itu, bagi merungkaikan isu kenapa umat Islam perlu elak menyambut Hari Kekasih, ialah dengan mendalami dan memahami apakah maksud Valentine itu sendiri serta asal usul ia menjadi sebuah perayaan.

Valentine dalam bahasa Inggeris atau Valentino dalam bahasa Itali adalah berasal daripada nama sebuah keluarga berbangsa Rom, iaitu Valentinus yang juga berasal daripada bahasa Latin iaitu valens yang bermaksud: kuat, aktif, sihat dan seumpamanya (laman web Behind The Name: The Etemology dand History of First Name).

Menurut sejarah pula, perkataan Valentine diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu Saint Valentine. Jasa beliau yang berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 masihi begitu bermakna bagi Ratu Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri.

Justeru, 14 Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan itu dengan dinamakan hari Valentine.

Ada tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine. Pertama, Hari Valentine bermula ketika pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti orang Juno, ratu kepada dewa dan dewi Rom.

Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisional masyarakat Rom iaitu mana pada malam pesta berkenaan, nama gadis Rom ditulis atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

Pendapat kedua pula menyatakan pada 14 Februari 270 masihi, St Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270 masihi). Pada waktu itu Raja Claudius membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terbabit dalam peperangan.

Menyedari hakikat itu, St Valentine dan St Marius mengahwinkan orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan itu, St Valentine ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari tahun 270 masihi.

Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St Valentine sebagai upacara keagamaan.

Pendapat ketiga pula menyatakan Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope.

Apabila St Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal Protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St Valentine adalah paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin.

Tindakan St Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai Hari Kekasih untuk St Valentine sendiri.

Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine adalah perayaan keagamaan yang disambut orang Kristian. Malah jika merujuk kepada kenyataan pihak Kristian hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual dalam agama Kristian.

Laman web Spiritrestoration,org : The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah tajuk Pengertian Hari-Hari Suci Keagamaan indeks Saint Valentine's Day menyebut: Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian. St Valentine adalah syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di Amerika Syarikat sebagai perayaan cinta di zaman sekular.

Termaktub dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa juga versi berkenaan dengan St Valentine, kesemua mereka dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut: 'sekurang-kurangnya ada tiga orang St Valentine yang berbeza, semua mereka adalah syahid, ia disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.'

Berdasarkan fakta itu, jelas sekali Hari Valentine adalah perayaan yang menjadi amalan ritual agama Kristian. Ini sekali gus bercanggah dengan prinsip Islam yang tidak membenarkan umatnya meniru identiti atau cara hidup agama lain lebih-lebih lagi dalam soal membabitkan akidah Islam.

Islam sangat prihatin serta menginginkan supaya umatnya mempunyai identiti tersendiri dan berbeza dengan umat lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain.

Dalam erti kata lain, umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan amalan ibadat agamanya dengan akidah dan ibadat agama lain.

Firman Allah yang bermaksud: "Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat dan secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku." (Surah al-Kafirun, ayat 1-6)

null

Demikian juga penampilan peribadi umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal bersifat individu seperti dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan yang dikhuatiri bercanggah dengan identiti dan syariat Islam.

Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami maka ia akan ditolak." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

null

12 February 2009

Dental Care-Checkup

Setelah 1minggu menjalani operasi pembedahan mulut = extraction...

kini aku dh boleh mkn seperti biasa...bantai...:>>|-|

Jadi hari ni pegi checkup..untuk doktor check..mana tawu kot2 ada infection ke apa..aku bertolk dlm kol 11.05AM ke MINDEF seorang diri..hari ni takda sapa yg dpt teman..rilek2..;D

null

Untuk mengelakkan kesesakan,aku gunakan terowong smart..

null

null
(AMARAN: Jangan tiru aksi diatas)

Setibanya di Kem tersebut..Mcm biasa..kene gi kat pos pengawal..ckpnk gi PGAT..amek lesen...aku amek pas dn sbg..

null

Sampai aje..terus gi kaunter..ckp ada appointmnt..takperlu le amek nombor..

null
dlm 8minit..: MOHD NOOR ARNI...

aku pun masuk..

doktor: ok..jadi mcm mana..
aku: ok dah skrng.
doktor: jadi hari ni doktor nk check aje k..
aku: ok..

aku pun ngaaa ngaa..dia check check..ok..dia ckp takda apa2 yg serius..dia suh berkumur dgn kerap..tu je..pastu dia buang jahitan..sakit?tak sangat..cuma rasa la skit2..:>>

itulah pengalaman aku..haiz~~|-|

06 February 2009

Bubur McD

waaa...bosan la...pagi petang bubur...dah la x rasa apa2...jadi..aku drive sorang pegi beli bubur mcd drive thru nk hilangkan tekanan..huhuB)

hurm..ada banyaaakk pilihan...tapi..aku bukannye ley makan pun..har har har..

null

null

Order bubur ayam mcd besar 1...tu aja..

null

balik makan..:D:) slow2 mcm baby..

null

05 February 2009

Dental Care

arrrrrrrrrrrrrr.... aku paling tak brapa suka bila pegi jumpa doktor gigi...aku tersangat laa fobia bila doktor ckp .. "hurm..ni nak kene cabut ni"...:>:>>|-|haha...

pendekkan cite..aku pegi jumpa doktor gigi kat Kem Kementah,Kementerian Pertahan Malaysia..aik?mesti ramai tertanya2..apsal pegi ke MinDef( Ministry of Defence)?Asal tak buat kat luar..
1)Segala servis yg ditawarkan adalah percuma..1sen pun aku xyah byr..bwk diri je..Kalau klinik luar..cabut gigi dlm RM100 keatas camtu..
2)Ubat-ubatan..juga percuma..satu senpun takyah byr..
cuba pk..kalau cabut kat luar..kene byr RM1xx...ubat?checkup lagi kene lg...B)

Jadi mungkin ramai yg beranggapan servis tahap tenux yg ditawarkan..Kan?Tapi bagi aku..aku tak tempuh semua tu..Aku boleh katakan..semua bilik adalah tersangat bersih dan dihias..bukan cikai2..Aku tak perlu tunggu lama2..sbb ada appointment yg telah diurus oleh Leftenan Kol Suhaimi, adik kepada ayah aku / paksu aku..Jadi, ini adalah kelebihan anak bekas pegawai tentera & saudara terdekat tentera..

dan..

doktor2 semua ada pangkat...bukan biasa...doktor yg rawat aku berpangkat Mejar(doktor check) dan Lef Kol(doktor cabut)..

Servis..alhamdullilah...mmg perfex..tak ada cacat cela..doktor semua baik2 dan bukan seperti yg kita dan aku selalu bayangkan..yela..kalau hospital private ngan gov mana sama kualiti kan...tapi yg ni terkecuali..sbb ini hanya khas untuk kakitangan/keluarga tentera sahaja..

ok..so..bila dah gi xray...doktor suruh cabut...1 gigi..haaaaaaaaaaaa???bila dia sebut " We have to extract one of your tooth"...pelbagai2 cerita ngeri mula menyelubungi diri..ahahaha...

aku pun tnya la soklan bertubi..antaranya.
1)is this procedure painfull?
doktor - err..yes i think..
aku - for how long...
doktor - it depends...usually for a week..
aku - WHAT????????????a WEEK? *what about my swimmy class...anddd anddd..my taekwondo class??*
doktor - we have to extract is because when u wear the braces, the tooth have some space to move..
aku - hurm...let me think 1st..any other way?
doktor - at the moment..this is only one..

huh..doktor ni mmg speaking..mak aku ada kat blkg..teman..

jadi, aku pun bersetuju untuk "extract"/"cabut" 1 aja gigi..(ini last...lepas ni kalau dia suruh..sorry..taknak dah)

dia pun buat preparation..

skrg ni Lef Kol Dr Sharifah took over my case...

shreekkk...pegibilik dia..

Doktor - R u ready?
Aku - Think so...
Doktor - Have u take ur break1st?
Aku - Not yet..
Doktor - y?
Aku - I'm in hurry this morning..
Doktor- Ic..so..shall we proceed?
Aku - Yes..

bila dia tgh kemas2 pisau gergaji dan beberapa lagi alatan yg sudah cukup buat aku menggeletar..aku tnya..is this procedure will affect my medical?Doc- No..dont worry...

jeng jeng jeng..mula2..dia suh ngaaangaaa..pastu dia masukkan cermin...

ada satu asst dia..buat "suction"

"suction" - sedut semua air liur...

kemudian, dia ambil syringe...MY GOD!! that syringe is sooooo huge!!!!!!!

Doktor- Tahan skit ye..
Aku -- aaaarrr...(mulut nganga takley ckp "yer")

aku dpt rasakan jarum menusuk dan cecair kebas masuk...arrrr...sakit la skit...aku x biasa..bukn ari2 cabut gigi..:oops:

lepas dah cucuk..ada la beberapa minit..doktor usik..tnya..rasa tak..aku ckp..tak...dia pun amek mcm gerudi..zrit zrit zrit gigi...aduh...ni yg takut ni..sambil tu dia buat suction...semua air liur aku mesin sedut.....kering mulut...arr.aku xnk cite/igt lagi...fobia..pendek cite..dlm 15minit..selesai..dia jahit2...dia bg kapas..suh gigit...tiap2 15min tukar...Wow..

dia ckp kebas hilang dlm 1 jam..kalau sakit mkn ubat painkiller T.Paracetemol 500mg..

aku pun balik..baring senyap2...msa berjalan..nk hampir 1jam..dh 4kali tukar gauze..tapi..kesakitan tak rasa lagi...

jam ke dua...masih tidak sakit lagi..darah masih tetap keluar..kena tukar gauze dgn kerap..

jam ke tiga... hurm..kesakitan nampaknya akan datg...sebelum je dia serang aku mkn ubat..hua hua hua..jadi tak sakit..

selama hampir 23jam aku tukar gauze...1jam=60minit..1jam 4kali tukar...jadi 23x4=92kali tukar gauze..haiz~~..

keesokkan hari..dara kuar..tapi x bynk...pipi kene letak ais..gigit mmg takley gigit la..

disebabkan aku xley gigit..aku kene la makan makanan bayi..iaitu....

nullya....bubur..:roll:4hari aku makan bubur..tanpa apa2 dlm..naaasi semata2....kalau ada ayam pun aku xley mkn..

null

null

nulloh my gosh!!!!:-/:-/

aku dpt mkn mcm biasa lepas 5hari..ehehe...

jadi, next appointment pada 11/2

04 February 2009

Taekwando

Wachaa....atau haaaa..

antara bunyi yg kita sering dengar bila tgk org berbaloh/berlawan..;D:))

Pada mulanya...aku pun ragu2...nak masuk ke taknak taekwondo ni...tapi di atas keinginan untuk tingkatkan keyakinan dan seni mempertahankan diri..aku join kelas taekwondo ni...Alhamdullilah, aku mmg sangat bertuah sbb kelas tu tersangatlah dekat dgn rumah..kira-kira 3minit dari rumah naik kete...

Jadi, aku call la "Master Lee" yang jadi instructor..(6th degree black belt)...Aku ckp la aku umo 19..nk join..x pnh blaja lagi taekwondo..dia pun bg butir2..

aku pegi kelas tu ngan kakak aku..(mule2 kakak aku pun nk join gak..tp dia tak jadi..sbb ..nanti aku cite jp lg)

masa pegi tu hari Khamis 29/1/2009..(10 hari lepas berpisah)ahahaha
ada 6 pelajar..paling muda aku tgk pun dlm 20..paling tua dlm 55 mcm tu...semua black belt..
jadi bila aku pegi...fuyoo...skali kalau dorang rembat aku..haha..mau patah gigi gigi aku (xyah gi cabut)..

Black belt ar...highest Rank la brader..:oops:

Jadi, Master lee suh dtg ari slase...baju dia bagi masa dtg nanti...dlm pkiran aku...mesti dgn kanak2 umo 9thn...takpun budak baru/remaja bru blaja...


3/2/09 8.00PM..
aku sampai tepat 8PM...pintu utama tak dibuka lagi

8.05PM
Master lee sampai...jadi, aku pun ikut la dia...dia bg baju..akutukar..:oops:

null

then..tunggu dlm 2minit lepas tu..jeng jeng jeng..eah..ni students yg aku tgk ngan kakak aku ari khamis ritu..BLACK BELT?

Masa berlalu...kini ada 6 org...+1(budak baru/aku)...=7..

Aku menskemakan diri...semua pelajar black belt mmg baik..aku yg terkapai2 kat tepi ni tak tahu ikat tali...dorang approach aku dan tolong tanpa aku minta tolong...

Sebelum start kelas...ada warm-up...dan time warm-up ni la aku mcm katak..haha:>>tak tahu apa...tapi "senior2" kat sebelah dorang tolong betulkan position aku...

waaa..aku jadi seronok nk blaja...dan takde rasa malu...sbb dorang tahu aku white belt dan skema dan baru nk blaja..

lepas dah habis warmup.. aku duk tepi kejap...sbb letey..maklumlah..1st time..x biasa..tapi bg black belt..dorang start teknik dorang...waaa..sungguh bertuah aku dpt tgk teknik black belt...sbb..kalau aku join yg white belt..apa yg aku blaja...dorang blaja yg sama...tapi aku white belt tgk style black belt..hurm..boley la tiru skit2..;D

then..lepas dlm 5minit dorang training...dorg duk tepi..jeng3...giliran aku..master lee ajar aku cara nk tumbuk..exercise kaki..dan beberapa adat disiplin..

contoh :

Romanization Meaning
Charyeot Attention
Gyeong rye Bow
Baro Return
Shwieo At ease, relax
Kihap Yell
Junbi Ready
Sijak Begin, start
Gallyeo Break (separate)
Gyesok Continue
Guman Finish (stop)
Dwiro dora Turn around (about turn)
Haesan Dismiss

Tiap2 kali masuk dan keluar..kene "gyeon rye"...kedudukan tangan dan kaki mesti betul dan tunduk..tiada kompromi bila berkaitan disiplin..

Oh ya..untk makluman, semua student termasuk instructor berbangsa Cina..ya..aku seorang Melayu..tapi xpe..aku x kesah...sbb aku dh biasa dgn org cina..dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5...aku duk sblh cina..dpn blakang cina...aku skolah menengah biasa la..bukn skola cina..88|

Jadi bila time rehat...ada sorang senior umo dlm 20 kot..approach aku..dia ajar la aku skit2..kedudukan kaki "L" position..foward position/block..dan pelbagai lagi...it seems like semua senior nk aja apa yg dorang blaja..

Ilmu kalau ada tapi terperap utk diri sendiri taknak ajar org lain pun x gune jugak

Kesimpulan:... aku betul2 excited join kelas ni..mmg takde rasa malu bila aku x dpt buat..semua org nk tolong aku..yeah..mmg aku x nyesal join kelas ni..